Donald Duck & Co nr. 19-2014

Ukens Donald-blad markerer at den norske grunnloven er 200 år, men hoveddelen av bladet er ordinære historier. Noen av dem holder godt nivå, andre er mer midt-på-treet, men alt i alt er dette bladet fin underholdning.

I ukens første historie, «Den glemte grotten» (Laura & Mark Shaw/Noel Van Horn), blir vi med Donald og Onkel Skrue på jakt etter en skatt i en bortgjemt grotte. Onkel Skrue fant den femti år tidliere, men ble skremt vekk av et mystisk monster. I nåtiden er det mest mystiske en tydelig forkledd kar som følger etter våre helter.

Historien er godt oppbygd, og Noel Van Horns tegninger gjør at det egentlig ensformige landskapet aldri blir kjedelig. Flere lengre tilbakeblikk fungerer også fint.

Ukens andre historie er en av mange som spiller på likheter/forskjeller mellom Ole, Dole og Doffen. Utgangspunktet her er at guttene har vunnet i «iSodd» (en mp3-spiller) med høretelefoner. Problemet er at bare én av dem kan bruke den om gangen. Donald opptrer som problemløser, og foreslår at nevøene kan konkurrere om hvem som får være førstemann. De tar ham på ordet og gjennomfører den ene komiske konkurransen etter den andre, alle med samme resultat … en søt historie med manus av Thomas Schrøder og tegninger av Marco Rota.

Grunnlovs-jubileet er markert med en småmorsom side der noen av Andebys lover er listet opp. Noen av lovene (de morsomme) er basert på ting som har forekommet i Donald-historier, for eksempel «Villmannskjøring med borerigg og pengetank uten registreringsnummer er ikke tillatt», mens andre er bare tåpelige. Dessuten får vi en ensider av Arild Midthun med Donald som Eidsvollsmann. Den er ikke så veldig minneverdig, med mulig unntak av replikken «Grrr … unnloven!».

En historie som ikke ser særlig lovende ut (her forhåndsdømmer vi etter Comicup-stilen … tegner Jordi Alfonso er tilknyttet dette studioet), men som viser seg å være ganske underholdende (manus er ved Evert Geradts), er Dolly-historien «Filmstjerne for en dag». Dette er en fin forviklinger-fortelling med mange medvirkende: Dolly og niesene, Donald og nevøene, og ikke minst filmstjernen Brad Pitbull og crewet hans.

En nederlandsk ensider om plantepassing er også ganske festlig. Deretter får vi Murry-klassikeren der Pluto skal knerte en kråke for å imponere frøken Fiffi. Denne har stått relativt mange ganger på norsk, men det er hyggelig med et gjensyn.

Den korte Donald Rakker-Duck historien «Storfangst» (Janet Gilbert/Maximino) er ikke videre imponerende. Mens ukens nest siste historie, et opptrykk av «Drømmestedet» (Albert Cosser/Branca), i det minste byr på flotte tegninger. Helt til slutt en ensider av ensider-kongen Manuel Gonzales.