Fantagraphics starter neste år en ny serie: Walt Disney Masters. Foreløpig er tre titler listet på Amazon: Romana Scarpa, Luciana Bottaro og Paul Murry. Jeg har ikke hatt kapasitet til å sjekke om det er overlapp med den norske Hall of Fame-serien. I mai kommer en interessant utgivelse fra IDW: Walt Disney's Comics and Stories Vault, Vol. 1 (Walt Disney's Comics & Stories)
Comments
Jeg synes det er forståelig at Mikke Mus-bokserien stopper sammen med føljetongseriene i 1955. Jeg kunne kanskje tenkt meg en Best of-samling med utvalgte gagstriper, men tviler på at jeg hadde investert i tjue årganger med gradvis mer og mer generiske gags, der Mikke etterhvert blir en svært kjedelig og personlighetsløs figur. Jeg er egentlig litt skeptisk til om markedet kunne ha klart å bære det.
Det jeg selv kunne likt å se som en oppfølger til The Floyd Gottfredson Library er en bok eller to som samler de siste, få årene av Mikke Mus-dagsstripen fra 90-tallet, da den igjen gikk over til å bli en føljetongserie (med Floyd Norman som hovedansvarlig på manus). :) Ellers kunne noen bøker med de tidlige søndagsseriene av Manuel Gonzales vært fint -- disse var også ofte føljetonger i begynnelsen.
Personlig skulle jeg ønske at Gottfredson-bøkene fra Fantagraphics fortsatte slik at det ble en komplett samling, selv om gag-stripene er av mindre interesse. Men det er forståelig at de slutter nå. Slik det ser ut av annonserte bøker så slutter serien med #12 (#13 burde vært lagt ut på Amazon allerde om den kommer våren neste år). Men David har tidligere kommentert i forum at de planla en "best of" samling med enkeltstiper når alle føljetongene var ferdig, og nevnt at det skulle komme 14 bøker. Men mulig denne planen er endret.
I tillegg til de tre første bøkene av Disney Masters (ikke "Walt Disney Masters") er en fjerde bok med Jippes/Milton også annonsert. Denne kommer nok til å bli ganske lik den norske boka i Hall of Fame. Men bøkene dedikert til Romano Scarpa og Luciano Bottaro inneholder som sagt historier som ikke er utgitt på norsk før. Bottaro fikk jo ikke noen bok i heletatt i HoF, selv om historier tegnet av han antageligvis er mye mer kjent i norge enn USA som kun har hatt en eneste historie publisert. Istedet for å samle utvalgte Murry-historier inneholder denne boka de 7 første fortsettelses-historiene han tegnet, noe som gjør den mer interessant i mine øyne. Før denne serien starter kommer det også en annen ren Scarpa-bok fra Fantagraphics, The Return Of Snow White And The Seven Dwarfs.
Walt Disney's Comics and Stories Vault blir en søster-serie til serien Timeless Tales fra IDW. Altså så vil den samle historier som tidligere er utgitt i WDC&S bladene fra IDW. Unntket er Jakten på lykkesteinene fra disse bladene som allerede er samlet i innbundet utgave.
Ja, de planla dét den gangen det så ut som om dagsstripene med føljetonger ville fylle 13 bøker. Da var en Best of-bok med gagstriper en naturlig løsning for å lage en Volum 14, slik at det kunne bli et syvende bokssett. Men etter hvert som produksjonen skred frem, innså David og teamet hans at føljetongstripene gled naturlig inn i 12 bøker (delvis fordi det er mange færre linker mellom Mikke på film og i tegneserieform etter krigen, noe som har ført til litt mindre ekstramateriale). Derfor avsluttes dagsstripeserien nå etter 12 bøker og 6 bokssett.
Hvis du lurer, observerte jeg også denne informasjonen i en forumkommentar fra David Gerstein; godt mulig på samme forum som du linket til. Skal se om jeg finner igjen kommentaren.
Fantagraphics' nettside beskriver volum 12 som "...final volume of narrative Mickey strips". Så Davids kommentar over stemmer i hvert fall når det gjelder stripene frem til 1955.
Jeg har lest historien i norsk pocketutgave tidligere, og syntes egentlig ikke den var SÅ fantastisk. Men Olafs lovord om IDWs utgave har fått meg til å lure på om jeg skulle gitt den en ny sjanse. Noen andre som har fått en positiv opplevelse eller gjenopplevelse av historien i engelsk versjon?
Men jeg trenger den ikke på engelsk, tror jeg.
Jeg har alle stripene fra 1956 - 1976, og kvaliteten gjør et styrtdykk like etter 1960. Deretter er det ikke så mye minneverdig, og ikke verdt å lage noen samleutgaver av. Men før dette er dagstripene ganske hyggelig lesning.
Men ellers er det akkurat det jeg fryktet når det gjelder de senere årene av serien. Jeg har sett en del eksempler på VELDIG tannløse og generiske striper fra 70-tallet (Gottfredsons håndverk til tross).
Men ser at X-Mickey vol.3 er listet opp på Papercutz sin egen side:
http://papercutz.com/walt-disneys-graphic-novels