Ønsker du å bli medlem på Kvakk.no? For å hindre spam i forumet krever vi nå at du har en invitasjonskode for å registrere deg som medlem. For å få tilsendt en invitasjonskode, send en e-post til olafmoriarty krøllalfa gmail punktum com.

Eldre norske dubbinger på Disney-filmer

Dette har for så vidt sammenheng med From All of Us to All of You-tråden jeg startet, men jeg tror emnet kan være stort nok til at det forsvarer en egen tråd.

Jeg har alle Disney-klassikerne på norsk blu-ray/dvd. Men, jeg har etter hvert fått med meg at mange av filmene har blitt dubbet ved flere anledninger. Mikkes Et juleeventyr (OK, strengt tatt ikke en klassiker) har f.eks. andre stemmer på VHS-utgaven enn den har på Mikkes Magiske Jul DVDen. En av de senere Peter Pan VHSene hadde et klistremerke på coveret, der det sto "Med nye norske stemmer", og kinoannonsen for aristokattenes nyutgivelse i 1980 lister opp andre skuespillere enn de som har stemmene på blu-rayen.

So, er det noen som vet noe om hvilke filmer som er dubbet på nytt, og når det skjedde? Er det mulig å skaffe de gamle versjonene? Ble de noensinne bli gitt ut på VHS (eller Beta for den saks skyld), enten som kjøpe- eller leiefilm?

«13456

Comments

 • edited March 2017
  Interessant tema. Jeg tror veldig mange av de eldre Disney-filmene fra 30- til 60-tallet fikk sine nåværende norske dubber først på 90-tallet, da de ble relansert på video (og i mange tilfeller også på kino) i stor skala.

  For eksempel er jeg ganske sikker på at Peter Pan fikk sin første norske dubb da filmen var ny på 50-tallet, men at denne dubben ble ansett som for keitete/gammelmodig da filmen skulle relanseres på norsk i nyere tid. Informasjonen om akkurat denne filmen mener jeg sto i et nummer av Donald Duck &Co den gangen Peter Pan fikk ny norsk videoutgave på tidlig 2000-tall, ca. 2002.

  Hvilke dubber som er gjort i moderne tid kan observeres ganske lett fra rollelistene til mange av filmene. Ta for eksempel "101 dalmatinere - En sjarmør i pels". Tror vi virkelig at Kim Haugen, som ble født i 1958, spilte stemmen til hovedrollen Pongo da denne filmen fra 1961 opprinnelig ble vist på norske kinoer? Tror ikke det nei...
 • edited March 2017
  Mer informasjon om den moderne norske dubben av "101 dalmatinere"! Denne gamle Aftenposten-artikkelen av Per Haddal som jeg kom over for en tid tilbake har noen meget interessante opplysninger – her får vi faktisk vite nøyaktig når den nydubbede versjonen ble lansert, like før påske i 1995! Siterer hele greia under:
  _______________________________________________________________________________________

  Morgen 24/3-1995, side 22

  Disney med sjarm og humør film

  101 DALMATINERE
  Amerikansk tegnefilm
  Regi: Wolfgang Reitherman
  Disney-film i toppklasse, med ny og spretten norsk dialog.
  Disney var en briljant bestyrer av egne og andres prestasjoner. Og denne tegnefilmen hører med blant de beste fra hans siste år. Da "101 dalmatinere" først ble vist i Norge i 1961, het den - noe misforstått - "En sjarmør i pels". For det er godt over hundre av dem!

  Nå har filmen førpåskepremière i en ny norsk versjon, full av sjarm og leken humor. Velkjente aktørrøster (Wenche Foss, Helge Jordal, Kim Haugen, Guri Schanke) behandler den våkne dialogen omtrent som den skulle være velspilt jazz, med de fineste og muntreste fraseringer.

  "101 dalmatinere" byr på det kanskje mest malende skurkenavn i filmhistorien: Cruella Deville! Og filmen har mange lag, satiriske, erkjennelsesmessige, under den koselige, kostelige og skremmende familiehistorien om de yrende mange hvalpene av dalmatinerrasen.

  Slik skal Disneys tegnefilmer være!

  PER HADDAL
  _______________________________________________________________________________________

  Legg merke til ordleggingen "en ny norsk versjon", som i mine øyne hinter sterkt til at filmens opprinnelig norske dubbing ble gjort den gangen "En sjarmør i pels" kom på kino i Norge på starten av 60-tallet. "Førpåskepremiere" vil jeg gjette viser til en relansering på kino før den påfølgende videoutgaven – noen som kan bekrefte dette? Jeg er i hvert fall rimelig sikker på at jeg fikk 101 dalmatinere på video med disse norske stemmene rundt 1995-96 et sted.

 • Ah. Takk. Det hinter absolutt til at det i det minste finnes en tidligere norsk versjon. Jeg fant akkurat frem Aftenpostens anmeldelse fra 1961, men den nevner faktisk ikke norsk dubb (eller mangel på det) i det hele tatt.

  image
 • Wow, flott, hvor fant du den? :) Veldig morsomt å kunne lese en norsk anmeldelse av en Disney-film fra så mange tiår tilbake.

  Jeg føler det er én passasje som muligens hinter mot at filmen ble vist med engelsk tale og norske undertekster i 1961, nemlig denne: "Hva skal man nevne spesielt? Kanskje det såkalte "twilightbark" - skumringsbjeffet - som intet annet er enn hundetelegrafen fra landsende til landsende." Siden anmelderen nevner både "twilightbark" og "skumringsbjeffet" i beskrivelsen av denne scenen, er det lett å forestille seg at han satt og så på filmen med engelske stemmer og norsk teksting, og dermed hørte "The Twilight Bark" bli sagt samtidig som han leste "skumringsbjeffet" i undertekstene.
 • En kort omtale i Aftenposten 25. mars 1994, sier at Aristokattene kommer med nye norske stemmer.

  Og når jeg går nok et år bakover, finner jeg denne annonsen for Jungelboken
  image


 • Godt poeng om "twilightbark", ja. Og hvis Jungelboken gikk uten norske stemmer, så er det godt mulig 101 Dalmatinere gjorde det også.

  Jeg abonnerer på Aftenpostens e-arkiv, og fant artikkelen der.
 • Snehvits dubb er fra 1992. Men jeg klarer ikke forstå fra teksten om dette er en ny norsk versjon, eller om det er den første norske versjonen.
  image
  image

  Jeg finner dessverre ikke selve anmeldelsen. Den 9. april er det en dobbeltside med anmeldelse av alle påskefilmene, men bortsett fra at ingressen sier at Snehvit er den beste av premierefilmene, ser jeg ingen omtale av filmen.
 • Omtalen av Aristokattene 27. desember 1971
  image
  image
 • edited July 2017
  Jeg hadde 70-tallsdubben av Aristokattene på lydkassett og kunne (kan?) hele dialogen på rams. Nyinnspillingen er så godt som identisk. Naturlig nok. Men i den lange ramsa over O'Malleys mange navn (i "Thomas O'Malley-sangen") er det noen små detaljer jeg ikke helt kan huske.
 • Imponert over folkeminnekunskap til Karamell. Bra jobba!
 • Ja, det må jeg si. Svært imponerende :)
 • edited July 2017
  Vet ikke helt om dere er spydige eller hyggelige. Men satser på det siste. Og takker så mye. :-) Dessverre er jeg er litt usikker på hvordan denne "folkeminnekunnskapen" kan komme andre til gode...
 • Absolutt ikke spydighet fra min side. Jeg blir svært ofte imponert over detaljer medlemmer på denne siden husker.
 • Med referanse til Aftenposten-annonsen fra 1993 (om jeg forsto den tidligere posten rett) så undres jeg på dette med «Første gang med norsk tale». Jeg har en sambleboks med LP-plater fra tidlig 70-tall. Om jeg husker rett består den av Snehvit, Askepott, Jungelboken, Pinocchio og Mary Poppins. Antagelig tilsvarende Karamells Aristokattene-kassett. Handlingene presenteres med en fortellerstemme, et utrag av replikker fra filmene, og ikke minst de velkjente sangene fra filmene. Jeg har vondt for å tro at dette ble produsert kun med tanke på LP-salg, og har alltid vært av den oppfatning av replikker og sangene er fra den norske dubbingen av filmene. Derfor stusser jeg som sagt på dette at Jungelboken først skulle ha fått norsk tale på 90-tallet.

  @Karamell: Giovanni Wilsen Igor Günther Nilsen Thomas O´Malley - en vaskeekte bakgårdskatt? (!)
 • Mener å huske at jeg så jungelboken en gang (tidlig) på 70 tallet på kino med norsk tale.
 • edited February 2018
  Kladden skrev:
  Antagelig tilsvarende Karamells Aristokattene-kassett. Handlingene presenteres med en fortellerstemme, et utrag av replikker fra filmene, og ikke minst de velkjente sangene fra filmene.
  Slik jeg husker det, var Aristokattene-kassetten jeg hadde på 70-tallet, uten "fortellerstemme", men rett og slett det norske lydsporet fra filmen. (Samtidig må jeg jo undres hvordan de fikk alt dette inn på en vanlig musikkassett, som vel sjelden oversteg 30 min per side.)

  Med fare for å bli altfor intern husker jeg faktisk å ha sett filmen på den lokale kinoen noen år senere (sågar i selskap med Kladden og lille Kladdoline), og da kunne sitere de fleste replikkene fra filmen. Sikkert ganske irriterende.

  Kladden skrev:
  Giovanni Wilsen Igor Günther Nilsen Thomas O´Malley - en vaskeekte bakgårdskatt? (!)
  Ja, det er nøyaktig slik jeg husker teksten også. Men i den "nye" 90-tallsversjonen er dette tydeligvis endret til Giovanni Wilson Ivan Günther Nilsen Thomas O'Malley - O'Malley, en bakgårdskatt.
 • MikroMidas skrev:
  Mener å huske at jeg så jungelboken en gang (tidlig) på 70 tallet på kino med norsk tale.
  Ja, ifølge Discogs fins det en LP utgitt i 1967 med åtte sanger fra filmen, framført av klassiske skuespillernavn som Lasse Kolstad, Rolv Wesenlund og Harald Heide Steen jr.

  (Kanskje kunne også denne siden være av interesse...?)
 • Veldig interessant!

  Jeg har sjekket avisarkivene igjen, og i de filmomtalene av Jungelboken jeg kan finne fra 1968, er det ingen som eksplisitt sier noe om filmen vises med norsk eller engelsk tale. Ingen av kinoannonsene sier heller noe om språk. Men, flere av omtalene fremhever George Sanders, Phil Harris og Louis Prima, noe som ville vært merkelig om filmen ble vist på norsk. Så jeg tar sjansen på å si at filmen ikke hadde norsk dubbing ved premieren, i hvert fall.

  LP-samlingen høres spennende ut. Så vidt jeg vet, var ingen av disse filmene dubbet på den tiden. Hadde det bare vært Jungelboken, ville jeg vært fristet til å tro at det kanskje var meningen å dubbe filmen, men at de av en eller annen grunn avbrøt prosjektet. Men, når det er flere andre udubbete filmer med i samlingen, virker det faktisk som innspillingene er gjort spesielt for plateutgivelsene. Jeg har litt lyst til å vite mer om disse platene nå :)
 • Karamell skrev:
  Slik jeg husker det, var Aristokattene-kassetten jeg hadde på 70-tallet, uten "fortellerstemme", men rett og slett det norske lydsporet fra filmen. (Samtidig må jeg jo undres hvordan de fikk alt dette inn på en vanlig musikkassett, som vel sjelden oversteg 30 min per side.)
  Urk. Det var dårlig timing... Jeg ble faktisk tipset om en YouTube-video av Aristocats-LPen for ikke så lenge siden. Men, når jeg prøver å se på den nå, har den blitt blokkert pga. copyright-krav fra UMG :(

  https://youtube.com/watch?v=0Jyrz3-ABo8

  Jeg har sett videoen en gang, men hoppa bare litt frem og tilbake i den. Det var relativt korte utdrag fra forskjellige scener i filmen, og en fortellerstemme som knyttet scenene sammen.

  Veldig irriterende at jeg ikke lastet ned videoen når jeg hadde sjansen.
 • Jeg kan bekrefte at Jungelboken ikke var dubbet til norsk første gang den ble vist på kinoene. Husker den forvirringen som oppstod blant minste barna, og at de hele tiden spurte de voksne om hva som ble sagt.
Sign In or Register to comment.

Hei sveis! Ja, her ser du meg! Er du ikke glad for å treffe meg?

Det ser ut som om du er ny her. Om du vil kome i gong, trykk på ein av desse knappane!

Har du lest forumreglane?