I nr. 17/2021, nettopp mottatt i posten, er "Hagekonkurransen" med, en tidligere upublisert historie tegnet av Beatriz Bolster. Hun har vel vært nevnt for lenge siden her på forumet, men jeg må si jeg er så begeistret for tegningene hennes at det er rart hun ikke er mer kjent. Jeg oppdaget henne rent tilfeldig for et par år siden (hun tegnet før skaperne av historiene ble nevnt), og jeg har flere ganger forvekslet henne med Branca, og det sier jo ikke så rent lite. Hun har hatt en del historier også i Mikke Mus-bladet, totalt er tallet rundt 100, så det er ikke all verden, men jeg synes hun holder svært høy kvalitet og har en herlig stil. For meg er hun trygt inne på topp 10 over favoritt-tegnere. Jeg vet ikke hvilket forhold dere har til henne, men nr. 17 ble i alle fall et av årets høydepunkt for min del.
Comments
Dette Klassisk Donald Duck-heftet er visst ikke inducksert ennå, men ut fra tittelen på forsiden gjetter jeg at det i hvert fall inneholder historien Mysteriet på Påskeøya, som hittil kun er utgitt i Mikke Mus nr 2 fra 1983. Det høres interessant ut, for det bladet har jeg i hvert fall ikke lest. Men hvis alt annet i heftet er opptrykk fra DD&Co-blader (som jeg allerede har), er det kanskje litt mindre fristende.
La du merke til om det er noen historier i heftet som ikke er utgitt på norsk før, eller i det minste ikke i DD&Co?
- Mysteriet på Påskeøya, MM1983-02
- Fest med forvirring og forveksling, DD1981-10
- Natt med forviklinger, uidentifisert, men kanskje det er En natt att glömma?
- Skatten i Aladinia, MM1986-02 og Elleville eventyr 39 (1999)
- Hvem har en skrue løs, uidentifisert
- Julekonkurransen, julehefte 1979 og 2004
- Villmarks-krydderier, MM1985-01 og Elleville eventyr 37
- Sirkusdilla, DD1984-14 og Donald Ducks store show (1997)
- Delt samarbeid, MM1983-07 og Elleville eventyr 32
- Alt kler den tjukke, uidentifisert
Alt i alt kan jeg konkludere med at mesteparten av heftet er historier jeg hverken har lest eller er i besittelse av. Da tror jeg sannelig jeg må prøve å få tak i dette heftet.Du har helt rett i at "Natt med forviklinger" er D 4296 som du linker til.
"Hvem har en skrue løs?" er ensideren D 3793, som av en eller annen grunn ikke har noen historiekode i heftet. Tidligere kun utgitt i svenske Kalle Anka Klassiker nr. 1/2020. På Inducks oppgis Bolster forresten bare under "Pencils", mens det er spørsmålstegn under "Ink". I heftet krediteres tegningene til både Bolster og Branca.
"Alt kler den tjukke" er også interessant. Det dreier seg om 6-sideren D 4897A, en serie som heller ikke ble utgitt noe sted den gangen den ble skrevet og tegnet for mange år siden. Før "Klassisk Donald Duck"-heftet (som også har kommet parallelt i Danmark som Anders And Classic nr. 48) har den kun vært utgitt på svensk i Kalle Anka Klassiker nr. 4/2020.
Det er underlig med disse historiene som tydeligvis har blitt skrevet og tegnet en eller annen gang på 80-tallet eller så, og bare blitt liggende uten å utgis helt til nå nylig. Hvordan skjer dette?
Dette gjelder ikke bare 80-tallet, men i alle år hos Egmont. Enkelte serier kan bli liggende i arkivene deres i 10/20/30+ år etter at de er laget, helt til en eller annen redaktør graver dem frem. Jeg vet ikke grunnene til dette, men jeg forestiller meg at det er flere. Kanskje redaktøren som bestilte historien ikke liker resultatet når den er ferdig, og derfor legger den til side. Kanskje redaktørene ønsker å ha en liten "backlog" med ubrukte historier i tilfelle plutselig manko på materiale. Osv.
En liten digresjon i forbindelse med dette: Joakim Gunnarsson har jobbet aktivt med å spa opp ukjente eller lite kjente Egmont-serier fra gamle dager til publisering i det svenske bladet Kalle Anka Klassiker. Der har som nevnt flere av disse totalt ukjente Bolster-seriene dukket opp de siste årene. I fjor publiserte Joakim også en historie fra 2001 for første gang i Skandinavia, i Kalle Anka Klassiker nr. 2/2021: "Captain Duckburg", en ganske merkelig homage til Carl Barks som er skrevet av Geoffrey Blum. Denne serien ble altså produsert av danske Egmont på starten av 2000-tallet, men ble likevel IKKE publisert i Skandinavia i det hele tatt den gangen (selv om den har utkommet i en del andre land fra 2009 og videre, som Finland, Tyskland og USA). Jeg har lest den på engelsk, og ble overrasket over hvor sadistisk "Barks"-figuren i historien er i deler av handlingen. På et vis kan jeg faktisk forstå det om redaktørene hos danske Egmont ikke likte denne.
En opplysning som ikke er nevnt allerede, er at "Alt kler den tjukke" er tegnet fra før, av Vicar, på norsk under tittelen "Slankeproblemer" og utgitt i DD 21/80. Her synes jeg faktisk Vicars versjon er den beste (men så er jo ikke Vicar på sitt beste noen hvemsomhelst).
Jeg synes det er noe ganske fascinerende med at heftet har teksten «KUN HISTORIER AV BEATRIZ BOLSTER» på forsiden, sånn som om Beatriz Bolster er så velkjent for hvermannsen at hun ikke trenger noen ytterligere presentasjon, og bare det å nevne navnet er nok til at det fungerer som trekkplaster for å få folk til å kjøpe heftet.
For meg fremstår det som at det er en fin utvikling som har pågått over lengre tid, der serieskaperne som står bak Disney-tegneserier blir stadig mer prominent presentert i utgivelsene. Fra den mørke tiden da det var tabu bare å antyde at det fantes mennesker som lagde historiene (det var før min tid), over til 90-tallet (som jeg kjenner fra min egen barndom) da det sto «Barks-klassiker» i digre bokstaver eller «DON ROSA» i gigantbokstaver utenpå bladene, mens de aller fleste andre tegnere og forfattere ble forbigått i fullstendig stillhet. Så kom Hall of Fame-bøkene som på litt snodig vis kombinerte dette voldsomme fokuset på Barks og Rosa med det å løfte frem mange forskjellige serieskapere (men stort sett serieskapere som var ganske godt kjent for oss som var over middels interessert i Donald). Og nå virker det som utgiverne virkelig prøver å få vist frem hvem som står bak historiene.
Klassisk Donald Duck med Beatriz Bolster er i så måte et prakteksempel. Her er det en veldig god tegner som er nesten helt ukjent. Og så kommer det faktisk et sånt hefte som er dedikert til den tegneren. Det er jo bare helt fantastisk.
Dette gjelder også Beatriz Bolster-heftet, som i Danmark nettopp utkom som Anders And Classic nr. 48, parallelt med den norske utgaven. Hos danskene er formuleringen på forsiden: "De bedste historier fra...".