Ønsker du å bli medlem på Kvakk.no? For å hindre spam i forumet krever vi nå at du har en invitasjonskode for å registrere deg som medlem. For å få tilsendt en invitasjonskode, send en e-post til olafmoriarty krøllalfa gmail punktum com.

Beatriz Bolster, et glemt geni?

I nr. 17/2021, nettopp mottatt i posten, er "Hagekonkurransen" med, en tidligere upublisert historie tegnet av Beatriz Bolster. Hun har vel vært nevnt for lenge siden her på forumet, men jeg må si jeg er så begeistret for tegningene hennes at det er rart hun ikke er mer kjent. Jeg oppdaget henne rent tilfeldig for et par år siden (hun tegnet før skaperne av historiene ble nevnt), og jeg har flere ganger forvekslet henne med Branca, og det sier jo ikke så rent lite. Hun har hatt en del historier også i Mikke Mus-bladet, totalt er tallet rundt 100, så det er ikke all verden, men jeg synes hun holder svært høy kvalitet og har en herlig stil. For meg er hun trygt inne på topp 10 over favoritt-tegnere. Jeg vet ikke hvilket forhold dere har til henne, men nr. 17 ble i alle fall et av årets høydepunkt for min del.

Comments

 • Helt enig. Både Beatriz Bolster, Daniel Branca og Wanda Gattino har en tegnestil som kan minne om hverandre, og alle de tre argentinerne tegner/tegnet svært bra. Gattino er jo heldigvis fortsatt aktiv og leverer jevnlig historier til Egmont. Det er forresten interessant at Egmont har hatt såpass mange tidligere upubliserte historier liggende i arkivet sitt. Det siste året har vi jo fått en rekke historier fra 70- og 80-tallet som aldri har sett dagens lys før.
 • Siste nummer av "Klassisk Donald Duck" er viet Branca, og en av historiene er "Tidsboken", en ikke tidligere utgitt historie på norsk. Interessant er det også at det står den er tegnet av både Branca og Bolster. Ifølge Inducks er det bare én annen historie de tegnet sammen; "Bruktbilen", DD 46/82 og 42/20, men det hadde vært interessant å vite om de kan ha vært påvirket av hverandre.
 • Det nyeste nummeret av Klassisk Donald Duck er dedikert til Beatriz Bolster, og jeg kan anbefale det på det varmeste til alle fans av tegneren. Et av de beste numrene i denne hefteserien etter min mening. Bolster har en fin, ekspressiv tegnestil, og manusene hun illustrerer er også jevnt over gode. Flere av historiene husker jeg for øvrig igjen fra barndommen min, trolig i opptrykk fra 90-tallet.

  image

 • Det var et bra tips, Mesterius. Jeg kjenner ikke til Beatriz Bolster ut over at jeg har lest det som står i denne tråden, men enhver tegner som kan forveksles med Branca er verdt å legge merke til.

  Dette Klassisk Donald Duck-heftet er visst ikke inducksert ennå, men ut fra tittelen på forsiden gjetter jeg at det i hvert fall inneholder historien Mysteriet på Påskeøya, som hittil kun er utgitt i Mikke Mus nr 2 fra 1983. Det høres interessant ut, for det bladet har jeg i hvert fall ikke lest. Men hvis alt annet i heftet er opptrykk fra DD&Co-blader (som jeg allerede har), er det kanskje litt mindre fristende.

  La du merke til om det er noen historier i heftet som ikke er utgitt på norsk før, eller i det minste ikke i DD&Co?
 • Ja, "Mysteriet på Påskeøya" er åpningshistorien. Ellers oppgis det ikke noe sted i heftet hvorvidt historiene eventuelt har vært utgitt i Norge før, så det vet jeg ikke. Men her er et foto av innholdsfortegnelsen. Så kan du jo lete på Inducks selv hvis du har lyst. :)

  image
 • Takk for det! De fleste historiene var greie å finne på Inducks. Dette var det jeg fant:

  1. Mysteriet på Påskeøya, MM1983-02

  2. Fest med forvirring og forveksling, DD1981-10

  3. Natt med forviklinger, uidentifisert, men kanskje det er En natt att glömma?

  4. Skatten i Aladinia, MM1986-02 og Elleville eventyr 39 (1999)

  5. Hvem har en skrue løs, uidentifisert

  6. Julekonkurransen, julehefte 1979 og 2004

  7. Villmarks-krydderier, MM1985-01 og Elleville eventyr 37

  8. Sirkusdilla, DD1984-14 og Donald Ducks store show (1997)

  9. Delt samarbeid, MM1983-07 og Elleville eventyr 32

  10. Alt kler den tjukke, uidentifisert

  Alt i alt kan jeg konkludere med at mesteparten av heftet er historier jeg hverken har lest eller er i besittelse av. Da tror jeg sannelig jeg må prøve å få tak i dette heftet.
 • edited November 2022
  God oversikt du har laget her, takk for den. :)

  Du har helt rett i at "Natt med forviklinger" er D 4296 som du linker til.

  "Hvem har en skrue løs?" er ensideren D 3793, som av en eller annen grunn ikke har noen historiekode i heftet. Tidligere kun utgitt i svenske Kalle Anka Klassiker nr. 1/2020. På Inducks oppgis Bolster forresten bare under "Pencils", mens det er spørsmålstegn under "Ink". I heftet krediteres tegningene til både Bolster og Branca.

  "Alt kler den tjukke" er også interessant. Det dreier seg om 6-sideren D 4897A, en serie som heller ikke ble utgitt noe sted den gangen den ble skrevet og tegnet for mange år siden. Før "Klassisk Donald Duck"-heftet (som også har kommet parallelt i Danmark som Anders And Classic nr. 48) har den kun vært utgitt på svensk i Kalle Anka Klassiker nr. 4/2020.
 • For tiden går jeg gjennom samlingen med Donald-blader, og Beatriz Bolster er et navn jeg har merket meg, helt uavhengig av denne tråden. Veldig god strek, en av de virkelig gode faktisk!
 • Takk for linker til historiene jeg ikke fant. Historien «Alt kler den tjukke» ser morsom ut etter bildene på Inducks å dømme. «Jag är hellre en fet anka än en död

  Det er underlig med disse historiene som tydeligvis har blitt skrevet og tegnet en eller annen gang på 80-tallet eller så, og bare blitt liggende uten å utgis helt til nå nylig. Hvordan skjer dette?
 • edited November 2022
  "Det er underlig med disse historiene som tydeligvis har blitt skrevet og tegnet en eller annen gang på 80-tallet eller så, og bare blitt liggende uten å utgis helt til nå nylig. Hvordan skjer dette?"

  Dette gjelder ikke bare 80-tallet, men i alle år hos Egmont. Enkelte serier kan bli liggende i arkivene deres i 10/20/30+ år etter at de er laget, helt til en eller annen redaktør graver dem frem. Jeg vet ikke grunnene til dette, men jeg forestiller meg at det er flere. Kanskje redaktøren som bestilte historien ikke liker resultatet når den er ferdig, og derfor legger den til side. Kanskje redaktørene ønsker å ha en liten "backlog" med ubrukte historier i tilfelle plutselig manko på materiale. Osv.

  En liten digresjon i forbindelse med dette: Joakim Gunnarsson har jobbet aktivt med å spa opp ukjente eller lite kjente Egmont-serier fra gamle dager til publisering i det svenske bladet Kalle Anka Klassiker. Der har som nevnt flere av disse totalt ukjente Bolster-seriene dukket opp de siste årene. I fjor publiserte Joakim også en historie fra 2001 for første gang i Skandinavia, i Kalle Anka Klassiker nr. 2/2021: "Captain Duckburg", en ganske merkelig homage til Carl Barks som er skrevet av Geoffrey Blum. Denne serien ble altså produsert av danske Egmont på starten av 2000-tallet, men ble likevel IKKE publisert i Skandinavia i det hele tatt den gangen (selv om den har utkommet i en del andre land fra 2009 og videre, som Finland, Tyskland og USA). Jeg har lest den på engelsk, og ble overrasket over hvor sadistisk "Barks"-figuren i historien er i deler av handlingen. På et vis kan jeg faktisk forstå det om redaktørene hos danske Egmont ikke likte denne.
 • Som den som startet denne tråden for en stund siden, må jeg også uttrykke min ville begeistring for dette nummeret, som jeg sperret øynene opp for da jeg så det i butikken.

  En opplysning som ikke er nevnt allerede, er at "Alt kler den tjukke" er tegnet fra før, av Vicar, på norsk under tittelen "Slankeproblemer" og utgitt i DD 21/80. Her synes jeg faktisk Vicars versjon er den beste (men så er jo ikke Vicar på sitt beste noen hvemsomhelst).
 • Det var ikke så lett å finne Klassisk Donald Duck, viste det seg. Hverken de lokale matbutikkene eller en middels stor kiosk i Trondheim sentrum hadde det i bladhyllene sine. Men jeg lyktes i å få tak i det i kiosken på Trondheim sentralstasjon.

  Jeg synes det er noe ganske fascinerende med at heftet har teksten «KUN HISTORIER AV BEATRIZ BOLSTER» på forsiden, sånn som om Beatriz Bolster er så velkjent for hvermannsen at hun ikke trenger noen ytterligere presentasjon, og bare det å nevne navnet er nok til at det fungerer som trekkplaster for å få folk til å kjøpe heftet.

  For meg fremstår det som at det er en fin utvikling som har pågått over lengre tid, der serieskaperne som står bak Disney-tegneserier blir stadig mer prominent presentert i utgivelsene. Fra den mørke tiden da det var tabu bare å antyde at det fantes mennesker som lagde historiene (det var før min tid), over til 90-tallet (som jeg kjenner fra min egen barndom) da det sto «Barks-klassiker» i digre bokstaver eller «DON ROSA» i gigantbokstaver utenpå bladene, mens de aller fleste andre tegnere og forfattere ble forbigått i fullstendig stillhet. Så kom Hall of Fame-bøkene som på litt snodig vis kombinerte dette voldsomme fokuset på Barks og Rosa med det å løfte frem mange forskjellige serieskapere (men stort sett serieskapere som var ganske godt kjent for oss som var over middels interessert i Donald). Og nå virker det som utgiverne virkelig prøver å få vist frem hvem som står bak historiene.

  Klassisk Donald Duck med Beatriz Bolster er i så måte et prakteksempel. Her er det en veldig god tegner som er nesten helt ukjent. Og så kommer det faktisk et sånt hefte som er dedikert til den tegneren. Det er jo bare helt fantastisk.
 • Interessant nok har danskene, som har hatt en tilsvarende serie litt lenger enn oss (Anders Ans Classic), ennå ikke spandert et nummer på henne. De har hatt et nummer med argentinske tegnere, men det inneholdt ingen historier av henne.
 • edited December 2022
  Der tar du feil, LarsMartin. :) Etter at det norske "Klassisk Donald Duck"-heftet fra og med nr. 30 skiftet format til kun én serieskaper per hefte, har hvert eneste nummer vi har fått i Norge vært direkte basert på de danske "Anders And Classic"-heftene. De siste mange numrene har til og med kommet ut parallelt i Danmark og Norge (med unntak av danske Barks- og Rosa-numre, som har blitt skiftet ut med eldre numre fra den danske hefteserien her hos oss). Jeg tror forøvrig at redigeringen, utvalget av historier osv. stadig gjøres fullt og helt til Anders And Classic-heftene i Danmark. Deretter blir innholdet versjonert til norsk.

  Dette gjelder også Beatriz Bolster-heftet, som i Danmark nettopp utkom som Anders And Classic nr. 48, parallelt med den norske utgaven. Hos danskene er formuleringen på forsiden: "De bedste historier fra...".

  image

 • Takk for oppklaringen - da har jeg rett og slett ikke fulgt godt nok med og sett mønsteret i utgivelsene, jeg visste bare at de delvis ikke har hatt helt de samme bladene som hos oss. Men det er jo hyggelig at danskene også har fått samme heftet. Og det er mer å ta av - 95 historier ifølge Inducks, med unntak av noen ensidere.
Sign In or Register to comment.

Hei sveis! Ja, her ser du meg! Er du ikke glad for å treffe meg?

Det ser ut som om du er ny her. Om du vil kome i gong, trykk på ein av desse knappane!

Har du lest forumreglane?