I dag har jeg sett - og kjøpt - enda en ny serie. Den bærer tittelen "Klassisk Donald Duck", med undertittel "De gode historiene". Dette er hefter i "show-format", og heftet er nummerert med 1 på ryggen. Det er varierte godbiter her:
Marco Rota: Et hav av penger
Carl Barks: Sheriffen
Vicar: Skole for hissigpropper
Paul Murry: Det store malerimysteriet
Daniel Branca: Ny strid
Vicar: Forbryterjeger Donald
Daniel Branca: Skattejakt i fortiden
Comments
Anders And Classic ser også ut til å prøve (der det er mulig) å få med noen nye historier som ikke har vært ugitt i danmark tidligere. Har veldig lyst på en norsk utgave av Branca-bladet!
Når det gjelder Donald Duck Beste Historier, så har det ikke kommet noen album i år, så serien er kanskje lagt ned med Klassisk Donald Duck som erstatter (?).
På den mer positive siden synes jeg det passet bra å få med "Skattejakt i fortiden" i Klassisk Donald Duck. Vi fikk for ikke lenge siden en mer eller mindre oppfølger til historia i Donald Duck & Co.
En annen hitorie som ikke er like tilgjengelig som resten er "Det store malerimysteriet", men her fikk vi den sensurerte utgaven. Sammenlignet med orginalen så er roboter med gevær byttet ut med andre roboter som ikke ser så farlige ut i første del. Men begge skyter kuler... I andre del er fekting med kårde kuttet ut av historia. I siste del er en scene med roboter med øks kuttet vekk, og på siste side er robotene byttet ut med noen merkelige innretninger istedet.
Marco Rota: Sarasenerens natt
Romano Scarpa: Det store gjennombruddet
Paul Murry: Verdens skrekkeligste bartebande
Carl Barks: Skjebnediamanter
Daniel Branca: Conquistador-hjelmen
Romano Scarpa: Donald Duck og mannen fra Hula-Hula
Er glad for at vi har et hefte som fokuserer på de lengre historene som vi (iallefall jeg) savner å ha i ukebladet. Men håper de snart slutter å kjøre Hall of Fame i reprise. I bok nr.3 var 5 av 7 historier HoF-resirkulering.
#4 - 23.januar
#5 - 6.mars
#6 - 22.mai
#7 - 4.september
#8 - 23.oktober
#9 - 11.desember
Heftet inneholder i alle fall disse historiene:
M. Heymans: Mirakelmedisinen
Barks: Mysteriet i Surklemark-sumpene
Verhagen: Du milde måne
Rota: Onkel Skrue og sjørøverøya
Barks: Trylleblekket
Verhagen: Jorden rundt på 80 dager
Moores: Den underlige virvelstrømmen
Det må vel det, men tenk på alle kostnadene med å få det oversatt. :D
Mitt inntrykk er for øvrig at denne serien, i motsetning til dens danske ekvivalent Anders And Classic, bidrar til nøre opp om eventuelle forestillinger om at Don Rosa er noe for seg selv. Årsaken kan selvsagt være at danskene så langt ikke har fått noen ekvivalent til den norske Carl Barks og Don Rosa serien.
"En annen historie som ikke er like tilgjengelig som resten er [Murry-historien] "Det store malerimysteriet", men her fikk vi den sensurerte utgaven."
Men er ikke dette samme versjon som opprinnelig ble publisert i Donald-bladet i '71? Har vi i det hele tatt her til lands sett noen usensurert utgave (med "fekting med kårde" og "roboter med øks" i stedet for "noen merkelige innretninger")? Ut fra hva jeg kan se, manger det for øvrig to sider i ALLE norske utgivelser...
Jeg er i det hele tatt litt nysgjerrig på publiseringshistorikken her. FrankAa kjenner tydeligvis godt til den originale, usensurerte versjonen. Men hvor er den å finne? Og vet noen hva som ligger til grunn for den norske/nordiske/europeiske sensuren?
Sjekket den britiske utgaven i "Donald and Mickey" også, den er remontert som historiene vanligvis er i det bladet, men ikke sensurert på samme måte som den norske. Så det ser ut som dette er noe Egmont/Gutenbergus har gjort - og de brukte sikkert sitt eget gamle arkiv (med den redigerte utgaven) når historia ble gitt ut på nytt igjen nå.
Rota: Våre ville forfedre
Fonts: Det går opp og ned her i verden
Scarpa: Tordivelmysteriet
Barks: Det magiske timeglasset
Rota: For ære og kontantbeholdning
Barks: Mumiens ring
Puyol: Grand Canyon
Moores: Mikke Mus og den forheksede bil
Barks: Historien gjentar seg
Barks: Juksemaker pipelort (ensider)
Carpi: Mikke Mus og professor Alge
Van Horn: Grøsslandskatten
Vicar: Trøste og bære
Pujol: Reisen til Keywest
Vicar: Hodeløs hendelse
Branca: Den mystiske hagen
Murre: El Dorados skatter
Branca: Bunnrekord
Etter åtte numre begynner en å få en forestilling av hvilke tegnere forlaget regner som "klassiske". De er litt inkosekvente i innholdslista, de har skrevet Murry i ett nummer og Fallberg i et annet. Her er i alle fall lista så langt (jeg har latt "Historien gjentar seg" passere som W. van Horn):
Barks 9 (inkl. 1 ensider), Branca 8, Rota 5, Scarpa 5, Vicar 4, Murry 4, Ben Verhagen 3, M. Heymans 3 (inkl. 1 ensider), B. Heymans 2, Moores 2, Pujol 2, W. van Horn 2, Carpi 1, Fonts 1, Wright 1.
Og så var det var litt komisk at Den sorte orkideen og Ønskejobben brukte en identisk vri i plottet.
For de som lurer er Den sorte orkideen denne historien. Jeg har allerede Kaboom!s fine amerikanske bladutgave av "Jungle Magic" (Mickey Mouse nr. 307, 2011). Ikke det beste jeg har lest av Wright, men litt morsomt at den kommer ut på norsk likevel. Jeg husker ikke nøyaktig hvordan de innfødte var fargelagt, men en bloggpost av Chris Barat nevner at de er rekolorert, forståelig nok. Kanskje Egmont har brukt Kaboom!s fargelegging?
Tre av de lengre historiene i nummer 8 og over halvparten av innholdet sidemessig er fortsatt hentet fra Hall of Fame. De to positive overaskelsene denne gangen (Ønskejobben og Den sorte orkideen) ble begge publisert i et dansk ekstrahefte til Anders And & Co i sommer. Så tror utvalget i disse bøkene har mer å gjøre med hva som er lett tilgjengelig enn hva redaktørene synes er bra historier.
Tror nok dessverre du har rett i den analysen.
Apropos... la dere merke til at en av historiene i nr. 7, "Hodeløs hendelse", ser ut til å være direkte avfotografert fra den norske førstepubliseringen i DD&Co nr. 1/1980? Slik tolker i hvert fall jeg den ganske ymse trykkvaliteten (samt de gammelmodige fargene). Virker som Egmont ikke har budsjett til å fargelegge historier på nytt for denne serien, og derfor valgte å gjøre et faksimiletrykk.
Et sted i ingensteds (Barks/Lustig) (utgitt 2008, 2016)
Onkel Skrue går i barndommen (Moores) (utgitt 2009 i HoF)
Spøkelseskladdens skjulte plan (Scarpa) (utgitt 2006 i HoF, 2011)
Mynt opp og mynt i mente (Mota) (utgitt 2002)